Uppteckning nummer NM-ANM2071

Upptecknare: Emil Löfgren
Meddelare: Hemmansägare Olof Sjölund

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Nolby

En skeppare norr om sundsvall byggde en skuta, riggade henne fullständigt samt intog last, medan den ännu stod på stapeln, och gick sedan till sjönss sydvart.

Vid Bremön mötte en häftig storm, som dock föga oroade kaptenen, vilken ju hade en ny skuta. Bäst det var frågade ur skyn en röst: "Ska jag hålla eller ska jag släppa?" "Gör hocke värsten du vill!" blev svaret.

Men så skulle det icke hava lytt, ty i detsamma ökade stormen och riggen gick över bord. Det var Bremer som ville hjälpa, men då den högmodige kaptenen hånade honom, tog sig för att atjälpa.

Emil Löfgren: Folktro, sed och sägen. Malmö 1918, sid. 8.